در کشور ترکیه، این ستون تاریخی و با ارزش را کمتر به نام کنستانتین می شناسند و بیشتر آن را به عنوان ستون اورمه (Orme Sutun) یا اورما می شناسند. ستون کنستانتین در استانبول که امروزه دقیقا وسط میدان چمبرلی قرار گرفته است، یادگاری از زمان حضور پر رنگ رومی ها در این منطقه پس از فتح قستنطنیه است. قدمت این ستون دقیقا به زمان حکومت و فرمانروایی کنستانتین بزرگ و افسانه ای باز می گردد. بر اساس نوشته هایی که در کتب و اسناد تاریخی موجود است، در سال ۳۳۰ بعد از میلاد حضرت مسیح بود که پادشاه کنساتنتین دستور داد که این ستون در قسطنتنیه ساخته شود و به مناسبت حضور بیزانسی ها، یادگاری بر این شهر بماند.
پس از ساخت ستون اورمه که ما آن را به عنوان ستون کنستانتین در استانبول می شناسیم، در بلندترین نقطه ی آن به دستور کنستانتین، نمادی از آپولو را بر بلندی آن گذاشتند. بعد از آن هم با این که در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد، نماد دیگری قرار گرفت که آن هم مانا نبود. به هر حال این ستون برای مدت زمان طولانی یکی از بلندترین سازه های شهر استانبول بود و هیچ ساختمانی از این حیث به گرد پایش هم نمی رسید.
بیایید تا درباره ی نمادهای موجود بر بلندای این ستون بررسی های بیشتری انجام دهیم. نماد آپولو در اثر حوادث طبیعی از بین رفت و چون در آن زمان مسیحیت وارد این منطقه شده بود، نماد مسحیت را از سنگ مرمر ساخته و بر بالای این ستون قرار دادند. البته پس از فتح قسطنتنیه توسط عثمانی ها، این صلیب هم ماندگار نشد و به خاطر تضادهای فرهنگی که وجود داشت، آن هم به پایین کشیده شد. درباره ی مواد و ابزار به کار رفته شده در ساختن این ستون، نکات جالب توجهی وجود دارد که دانستنشان می تواند برای شما جالب باشد. مثلا،، بلوک های به کار رفته شده در ساخت این ستون همگی سنگ ها و بلوک هایی هستند که تنها و فقط در مصر پیدا می شوند و در ساخت اهرام مصری استفاده می شده اند! فکرش را بکنید، از سرزمین مصر تا استانبول امروزی چه راهی طی شده است تا این بلوک های سنگی بسیار سنگین را بیاورند.
این ستون در حال حاضر تنها ۳۵ متر ارتفاع دارد. البته لازم به ذکر است که با وجود دو مجسمه ی نمادینی که قبل ترها در نوک آن وجود داشته، ارتفاعش بیشتر هم بوده است. از لحاظ جانمایی جغرافیای ستون کنستانتین در وسط میدان چمبرلی که در زمره ی میادین مهم استانبول است و دقیقا در مرکز محل اجتماعات این میدان است، قرار گرفته. این ستون از اهمیت بسیار زیادی در زمان رومی ها برخوردار بوده است. در ساخت این ستون در کنار بلوک های سنگی مصری، از قطعه سنگ های قرمز، ارغوانی و همچنین سنگ سماق استفاده شده بوده است.
آدرس:
Mollafenari Mh., Vezirhan Cd. 16-18, 34120 Fatih/İstanbul, Turkey
دانستنی هایی درباره ی ستون کنستانتین در استانبول